Sosyal Medya

Güncel

Ankara ile Bağdat arasında yaşanan kriz ‘davet formülüyle’ aşıldı

Türkiye’nin operasyona katılımı konusunda yumuşayan Irak’la ‘davet mutabakatı’na varıldı. Bağdat’ın “ihtiyaç duyarsak çağırırız” sözlerine Ankara, “Türkmenler kırmızı çizgimiz” yanıtını verdi.



Musul’un IŞİD’den temizlenmesi operasyonunda Türkiye’nin rolü, en az operasyonun kendisi kadar tartışıldı. Karar’ın bölge ve DışiÅŸleri kaynaklarından aldığı bilgilere göre ABD Savunma Bakanı Carter’in ifade ettiÄŸi “prensipte anlaÅŸma”nın detayları şöyle; “Irak ihtiyaç duyduÄŸunda Türkiye’yi davet etme önerisinde bulundu. Türkiye, güvenlik tehditi ve Türkmenler baÅŸta olmak üzere soydaÅŸlara yönelik tehdit oluÅŸtuÄŸunda davet beklemeden müdahale edebileceÄŸini karşı öneri olarak sundu. Türkiye görüşmelerde Irak’a birkaç öneri daha dile getirdi.”

BAZI ÖNERİLER YANITSIZ KALDI

Irak hükümeti Türkiye’nin kara gücünü devreye sokması için “davet” önerisi getirdi. Musul operasyonunda Türkiye’nin desteÄŸine ihtiyaç duyulabileceÄŸi, bu noktada mutlaka davet edileceÄŸi bildirildi. Türkiye ÅŸimdilik bu öneriye itiraz etmedi. Ancak, IŞİD ve PKK/PYD terör örgütlerinden Türkiye’ye yönelik veya bölgede yaÅŸayan Türkmenler baÅŸta olmak üzere destek verilen halka yönelik doÄŸrudan bir saldırı gerçekleÅŸirse davet beklenilmeyeceÄŸi vurgulandı. DışiÅŸleri kaynaklarından Karar’a yapılan açıklamaya göre Türkiye’nin Irak hükümetine sunduÄŸu birkaç maddelik öneriye henüz yanıt verilmedi. 

BAŞİKA IŞİD’DEN TEMÄ°ZLENDÄ°

Bir haftayı geride bırakan Musul operasyonunda PeÅŸmerge güçleri, kentin kuzeydoÄŸusundaki BaÅŸika kasabasına dün operasyon düzenledi. Reuters, kasabanın IŞİD’den temizlendiÄŸini duyurdı. Anadolu Ajansı ise Türk askerlerinin bulunduÄŸu üsse 15 kilometre mesafedeki bölgede yürütülen operasyonda BaÅŸika’nın kuÅŸatıldığını, tam anlamıyla kontrol saÄŸlanamadığını açıkladı.

16-10/24/sdf.jpg

Öte yandan kuzeydoÄŸuda 112 militanını kaybeden IŞİD, Kerkük’ün ardından Enbar’a 3 koldan saldırdı. Musul’a düzenlenen hava operasyonunda ise IŞİD lideri BaÄŸdadi’nin önde gelen yardımcılarından Ebu Usame Ã¶ldürüldü.

SÄ°VÄ°LLER BOMBALARA BASIYOR

Ayrıca Musul’dan kaçmaya çalışan siviller, IŞİD’in tuzakladığı bombaların kurbanı oldu. Ä°ki kadın ile 4 yaşında bir çocuk hayatını kaybetti.

CARTER ERBÄ°L’DE

Temaslarına Ankara’dan baÅŸlayan ve daha sonra Irak BaÅŸbakanı’yla görüşen ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Erbil’de IKBY BaÅŸkanı Mesut Barzani ile bir araya geldi. PeÅŸmerge ve Irak ordusu arasındaki iÅŸ birliÄŸinin ele alındığı görüşmede Barzani’nin IŞİD sonrası kentte yeni felaketler ve sorunların baÅŸ göstermemesi için Musul’un geleceÄŸinin temin edilmesi, özellikle Hristiyan ve Ezidi gibi etnik azınlıkların haklarının garanti altına alınması için siyasi bir plan ve anlaÅŸmanın gerekliliÄŸine dikkati çektiÄŸi aktarıldı. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.